BUŁECZKI PSZENNE

To były moje pierwsze bułki, które zrobiłam sama. Uwielbiam takie ciepłe bułki z masłem albo dżemem :)




Składniki:
3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki miękkiego masła.

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko zagnieść i uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ścierką i ponownie odstawić na 10 minut. Po tym czasie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec bułki około 20 minut.






7 komentarzy:

  1. Szklanka ile ma 200 czy 250 g

    OdpowiedzUsuń
  2. Buleczki pyszne zostaly tylko okruszki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy po uformowaniu bulek można wstawić do lodówki i upiec rano?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można by spróbować, jednak zalecam po wyjęciu bułek z lodówki ponownie pozwolić im wyrosnąć w ciepłym miejscu :)

      Usuń
  4. Ile świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)