niedziela, 21 lutego 2016

PĄCZKI HISZPAŃSKIE

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda albo parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier :) Czyż można się im oprzeć?




Składniki:
* 200 g mąki 

* 100 g masła 
* 4 jajka
* szczypta soli
* szklanka wody
* olej do smażenia
* cukier puder do zrobienia lukru.

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło i szczypte soli, gotować do momentu rozpuszczenia sie masła. Zmniejszyć ogień i do wrzątku jednym szybkim ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż będzie gładkie i bedzie odstawać od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem zimne trzeba je zmiksować z pojedyńczo wbijanymi jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok.10cm, posmarowac je delikatnie olejem.
Na każdy kawałek papieru wycisnąć z ciasta kółka o średnicy ok.6-7cm. Olej rozgrzać w rondelku. wkładac pączki (papierem do góry a po 1 minucie go usunąć). Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Wyjąć z oleju, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, ostudzić. Zrobić lukier z cukru pudru. Udekorować. 

                                                                                 SMACZNEGO :)



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...