Ciasto na spód i wierzch:
*30 dag mąki
*125 g masła
*1 szkl. cukru
*3 łyżeczki kakao
*2 jajka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia.
*125 g masła
*1 szkl. cukru
*3 łyżeczki kakao
*2 jajka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące.
Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy ewentualne rodzynki.Masę wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy ok. godziny w 180'C.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy ewentualne rodzynki.Masę wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy ok. godziny w 180'C.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)