środa, 9 marca 2016

SERNIK KRÓLEWSKI

Sernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników.  Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia.






Ciasto na spód i wierzch:
*30 dag mąki
*125 g masła 
*1 szkl. cukru 
*3 łyżeczki kakao 
*2 jajka 
*1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:
1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki obtoczone w mące.

Blachę 25x30cm lub tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na dwie części (jedna większa, druga mniejsza). Większą część ciasta wykładamy na spód blaszki i wstawiamy do lodówki na pół godz. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy ewentualne rodzynki.Masę wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy ok. godziny w 180'C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...