poniedziałek, 25 kwietnia 2016

BABKA ZEBRA

Pyszna, lekka, wilgotna, puszysta... babka zebra. Nie jest trudna w przygotowaniu a zadowoli każde podniebienie. Można ją przygotować w tortownicy albo w formie do babki. Naprawdę polecam :)





 Składniki:

* 5 jajek
* półtora szklanki cukru
* 1 cukier waniliowy
* 3 szklanki mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka wody
* 1 szklanka oleju
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mąki
* dowolny aromat
* cukier puder do posypania lub na lukier.

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać wodę, olej, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mąkę przesianą przez sitko i wszystko wymieszać. Do masy dodać ubite wcześniej białka i wszystko połączyć drewnianą łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao do drugiej dodatkowe 2 łyżki mąki, wymieszać. Blaszkę okrągłą ( u mnie średnica 22cm) wysmarować na dnie masłem. Ciasto wylewać łyżkami na blachę, zaczynając od środka, raz masa jasna raz ciemna, po 2 łyżki. Piec około 1 godziny w temperaturze 180'C. Po wystudzeniu ciasto polukrować albo posypać cukrem pudrem.











8 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto, aż nabrałam chęci! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto w piearniku. Teraz poczekac godzinke :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę pochwalić się zdjęciem :) i czekam na opinie :)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto juz zrobione, teraz siedzi w piekarniku i za godzinke wyjmuje. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...