czwartek, 5 maja 2016

PASZTET JAJECZNY Z PARÓWKĄ

Pyszny pasztet jajeczny :) W przygotowaniu tego pasztetu zainspirowałam się przepisem ze strony Doradca smaku (oryginalny przepis tutaj), jednak trochę go zmodyfikowałam. Polecam, bardzo smaczny, idealny na kanapki. 



Składniki:
* 10 jajek ugotowanych na twardo
* 4 pieczarki
* 5 jajek
* bułka tarta
* sól, pieprz, ostra papryka
* 4 parówki

Wykonanie:
10 jajek ugotować na twardo, przestudzone zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do tego również na tarce zetrzeć pieczarki, dodać 5 jajek surowych, sól, pieprz i odrobina bułki tartej, wszystko dokładnie wymieszać. Do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy jajecznej, na to położyć wzdłuż parówki (2 rzędy po 2 parówki). Na wierzch reszta masy jajecznej. Piekarnik nagrzać do 180'C. Keksówkę wstawić do większej blachy i do tej większej blachy wlać wody do 1/4 jej wysokości. Wstawić to do piekarnika i piec półtora godziny.
P/S Keksówkę od początku pieczenia przykryłam folią, którą zdjęłam 20 minut przed końcem pieczenia.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...