poniedziałek, 6 czerwca 2016

BISZKOPT KAKAOWY

Dziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. 




Składniki:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka mąki
* 3 łyżki kakao 

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i miksować aż do utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.






2 komentarze:

  1. Robiłam dzisiaj z bardzo podobnego przepis tylko dodałam 3/4 szkl. mąki pszennej i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej i trochę mniej cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak przepisów na biszkopt jest sporo :) ja z tego przepisu korzystam jak chcę biszkopt tylko jako spód ciasta :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...