Na spód:
* 300 g ciastek degistive
* 120 g roztopionego masła
Na piankę:
* 500 ml śmietany kremówki
* 5 serków homogenizowanych truskawkowych po 150 g każdy
* 400 g truskawek
* 3 łyżki żelatyny namoczonej w 6 łyżkach wody
* cukier puder do smaku
Dodatkowo 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 700 ml przegotowanej wody
Wykonanie:
Ciastka degistive rozgnieść tłuczkiem do mięsa albo wrzucić do robota i zmielić. Do rozgniecionych ciastek dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Wyłożyć spód blachy ( u mnie okrągła o średnicy 22 cm)i wstawić do lodówki na 15- 20 minut. Galaretki wymieszać w 700 ml przegotowanej wody, odstawić do wystudzenia.W tym czasie można zająć się wykonaniem pianki jogurtowej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku. Dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, serki truskawkowe, 6-7 łyżek schłodzonej galaretki i żelatynę namoczoną w wodzie, wszystko wymieszać i wylać na spód z ciastek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie chłodzić w lodówce.
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ciasto. Na upały bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń