PASZTET DO SŁOIKA

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku.




Składniki:
* 1 kg mięsa drobiowego
* 500 g wątroby wieprzowej
* 1 mała cebulka
* sól, pieprz do smaku
* marchewka, por, pietruszka, seler na wywar

Wykonanie:
Z mięsa drobiowego i warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były pokryte wodą i pasteryzować około 30 minut. Wystudzone przechowywać w lodówce.








11 komentarzy:

  1. jak ja lubię pasztety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochaam! Zapraszam do siebie na bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super. Do słoików nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy te sloiki mają być całe zakryte wodą?

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy te sloiki mają być całe zakryte wodą?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztet wygląda jak sklepowy, ale jego skład jest o niebo lepszy (szczerze mówiąc boje się zgadywać, co jest w kupnym). Pięknie się rozsmarowuje, ma gładką konsystencję i daje pewność wysokiej jakości. Przepis jest prosty i konkretny, chociaż pasteryzacja z zalanymi słoikami trochę mnie zaskoczyła. Muszę go zrobić, bo takie smarowidła to genialna sprawa : ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, kiedy ostatnio kupowałam pasztet w sklepie :) Uwielbiam wszystko co nie skomplikowane i smaczne a taki właśnie jest ten pasztet. polecam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)