czwartek, 24 listopada 2016

JAGODZIANKI

Jagodzianki... miękkie, puszyste, słodkie bułeczki nadziewane jagodami. Co prawda sezon jagodowy już dawno za nami, jednak można sięgnąć po jagody mrożone lub z kompotów :) Jagodzianki uwielbiam z letnim mlekiem, idealne są na śniadanie, bądź do popołudniowej kawki :)



Przepis na ciasto drożdżowe już poznaliście (kliknij tutaj).

Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej)

* jagody świeże lub mrożone
* cukier puder+ woda do lukru

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 10 minut, podsypując mąkę.

Od ciasta odrywać niewielkie kawałki, uformować kulkę, lekko ja spłaszczyć na dłoni. Na środku ułożyć nadzienie z jagód i zlepić brzegi. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić jagodzianki i piec je około 25-30 minut.
Zimne jagodzianki można polukrować.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...