środa, 15 lutego 2017

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Dziś na obiad przygotowałam roladę z mięsa mielonego w cieście francuskim. Szybko się ją przygotowuje a smak... naprawdę dobra :) Taka rolada jest idealna jako danie obiadowe jak i również jako przystawka na różnego rodzaju imprezach.



Składniki:
* 1 arkusz ciasta francuskiego
* ok. 500 g mięsa mielonego
* pół czerwonej papryki
* 5-6 większych pieczarek
* 1 mała cebula
* sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła do smaku
* 1 jajko
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 szklanka ugotowanego już ryżu

Wykonanie:
Pieczarki, cebulę i paprykę drobno pokroić. Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek (doprawiając do smaku ulubionymi przyprawami). Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebule i paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę na małym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec roladę około 40 minut.
Roladę podałam jako danie obiadowe z ulubionymi surówkami.



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...