czwartek, 30 marca 2017

KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ

Pamiętacie przepis na serowe pierożki nadziewane czekoladą? Z tego samego przepisu zrobiłam teraz inne ciasteczka. Wiatraczki to krucho- serowe ciastka z dodatkiem marmolady. Lekkie, pyszne, miękkie. Gdy przestygną można je oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to koniecznie, bo i bez tego są smaczne.
Doskonała zabawa w kuchni z dziećmi, polecam :)



Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie tutaj.

Składniki na wiatraczki:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g twarogu zmielonego
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru
* 150 g masła
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* marmolada różana albo wieloowocowa
* cukier puder do oprószenia (można pominąć)

Wykonanie:
Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Radełkiem lub nożem wycinać kwadraty o boku długości około 5- 6 cm. Nacinać brzegi i zaginać do środka (instrukcja składania na zdjęciach poniżej). Na środku zrobić kleks z marmolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 
170'C i piec około 15 minut (aż wiatraczki się zarumienią). 
Wystudzone można posypać cukrem pudrem.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...