sobota, 15 kwietnia 2017

BABKA JOGURTOWA Z BAKALIAMI

Babka jogurtowa z bakaliami to kolejny pyszny przepis na babkę wielkanocną ale nie tylko. Smaczna, pulchna, nie za słodka. Z tego przepisu korzystam już od dawna, nawet nie pamiętam skąd go mam, a w tym roku babkę wzbogaciłam o mieszankę keksową. 
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na babkę na świąteczny stół to zapraszam do skorzystania z tego przepisu ;)




Do babki wykorzystałam mieszankę keksową od Helio.

Składniki:
* 250 g jogurtu naturalnego
* 200 g cukru
* 3 łyżeczki cukru waniliowego (użyłam Skworcu)
* 150 ml oleju
* 450 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* 4 jajka
* około 250 g mieszanki keksowej

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, powoli wlewać partiami olej ciągle mieszając ciasto mikserem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Wsypać cukier waniliowy i przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dobrze wymieszać. Na końcu wsypać mieszankę keksową i wszystko wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do foremki (użyłam formy do babki z kominem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Schłodzone ciasto można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...