środa, 28 czerwca 2017

CIASTO "ANANASEK"

Lubicie ananasy? Dziś mam dla Was propozycję na ciasto mega smaczne. Połączenie puszystego biszkoptu z masą ananasową i bezą kokosową. To ciasto znam jeszcze z dzieciństwa a teraz sama postanowiłam je upiec dla swojej rodzinki.



Ciasto najlepsze jest następnego dnia, kiedy masa dobrze przejdzie ananasem a beza kokosowa zmięknie. Jednak mogę Wam zagwarantować, że znika w tempie ekspresowym ;)


Składniki na biszkopt- forma 24 na 26 cm:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję tylko dno blaszki) i obsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec ok. 30-40 minut. 

Moja rada: zawsze biszkopt po upieczeniu, jeszcze gorący i oczywiście w formie rzucam lekko na podłogę z wysokości około 30cm i wstawiam ciasto ponownie do piekarnika (oczywiście piekarnik już wyłączam).

Składniki na masę ananasową:
* 1 puszka ananasa (565 g)
* 250 g masła
* 4 żółtka
* 1 łyżka mąki
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1/3 szklanki wody

Wykonanie:
Z puszki ananasa do szklanki zlać sok, powinna go wyjść pełna szklanka (jeśli nie dolejcie do pełnej szklanki wody). Sok wlać do garnka, zagotować. W 1/3 szklanki wody wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną. Do gotującego się soku wlać wodę z mąkami, mieszać aż powstanie gęsta masa. Tak przygotowaną masę wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać stopniowo zimną masę ananasową. Wymieszać aż masa dobrze połączy się z masłem.
Ananasa w puszki pokroić na małe kawałki, dodać do masy ananasowej, wymieszać najlepiej łyżką.

Składniki na bezę kokosową:
* 4 białka 
* 1 szklanka cukry
* 150 g wiórków kokosowych

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać do czasu aż w pianie nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Pianę kokosową przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (tej samej, w której był pieczony biszkopt). Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 140'C około 45 minut.


Ze schłodzonego biszkoptu skroić wierzch, biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem. Na biszkopt wyłożyć masę ananasową, wyrównać wierzch. Na końcu położyć zimną bezę kokosową.
Ciasto najlepiej trzymać w lodówce.






7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto :) Jest mega pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super ja zamiast wody do masy daję mleko jest wtedy delikatne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez mi się nie udała :( Cała się pokruszyła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro. Ja robiłam to ciasto wiele razy i nie pękła mi ani razu, trzeba postępować z nią bardzo ostrożnie :)

      Usuń
  4. Ja gotuję budyń na mleku zestawiam z ognia przykrywam pokrywką żeby nie zrobił się kożuch wystudzony budyń rozbijam w garnku trzepaczkami i dopiero dodaję całe masło jest szybciej nie robią się żadne grudki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ananas i kokos to genialnie połączenie. Uwielbiam takie :)
    Ciasto pierwsza klasa, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...