wtorek, 20 czerwca 2017

SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI

Soczyste kawałki kurczaka z warzywami. Prosty i szybki pomysł nie tylko na obiad (pieczone w piekarniku albo na patelni grillowej) ale i grilla w sezonie wiosennym i letnim. 




Dobrze przyprawiony kurczak dzięki przyprawie do szaszłyków od Skworcu, warzywa a to wszystko nadziane na patyku i upieczone. Podane z ulubioną surówką a w formie obiadowej z ryżem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.



Składniki na około 12-14 szaszłyków:
* 1 kg piersi z kurczaka
* 1 mała cukinia
* 6-7 pieczarek
* 1 cebula
* papryka czerwona
* papryka żółta
* papryka zielona
* patyczki do szaszłyków
* 7-8 łyżek oliwy z oliwek
* 2-3 łyżeczki przyprawy do szaszłyków

Wykonanie:
Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawą do szaszłyków.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Wymieszać z marynatą i odstawić na 3-4 godziny.
Pieczarki pokroić na 4 części (na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół), papryki i cebulę pokroić w większą kostkę, a cukinię w plasterki.
Na patyczki do szaszłyków nakłuwać na zmianę raz mięso raz warzywo.
Tak przygotowane szaszłyki grillować na grillu, na patelni grillowej wysmarowanej lekko olejem bądź w piekarniku piec w temperaturze 160'C około 30- 35 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...