czwartek, 6 lipca 2017

WARSTWOWA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM

Też tak czasem macie, że zostaje Wam kasza kuskus z obiadu i nie wiecie jak ją wykorzystać? Mam dla Was propozycję na przygotowanie warstwowej sałatki z kaszą kuskus. Doskonała na różne imprezy, do grilla czy na kolację.



Sałatka powstała w potrzebie chwili, ze składników, które akurat miałam w lodówce. Wyszła pyszna i jest szybka w przygotowaniu. Kolejnym jej plusem jest to, że jest dość syta. A Wy lubicie kaszę kuskus?


Składniki:
* 1 szklanka kaszy kuskus (już po ugotowaniu)(to będzie około 1/2 szklanki kaszy przed gotowaniem)
* 3 jajka
* 1/2 czerwonej papryki
* 7 łyżek kukurydzy konserwowej
* 5 łyżek groszku konserwowego
* 5-6 większych pieczarek
* 1/2 czerwonej cebuli
* 3 łyżki ketchupu pikantnego
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz

Wykonanie:
Kaszę kuskus (około pół szklanki przed ugotowaniem, wsypać do miski, zalać wrzątkiem na wysokość około 2-3 cm ponad poziom kaszy, odstawić na 2-3 minuty aż kasza wchłonie wodę) ułożyć na dnie miski. Na kaszy wysmarować łyżkę majonezu. Kolejna warstwa to kukurydza konserwowa, pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka i cebula czerwona. Pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na maśle z odrobiną soli i pieprzu. Przestudzone ułożyć jako kolejna warstwa sałatki. Na to wysmarować ketchup, ułożyć warstwę groszku konserwowego. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i ułożyć na sam wierzch sałatki.  
Można też dać wszystkie składniki do miski i wymieszać wszystko razem.
Sałatka nadaje się do spożycia od razu po jej wykonaniu.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...