czwartek, 10 sierpnia 2017

KOTLETY JAJECZNE Z KASZĄ JAGLANĄ

Pyszne kotleciki z jajka i kaszy jaglanej, w sam raz na piątkowy bezmięsny obiad. Mimo tego, że są proste w wykonaniu, mają bardzo dobry smak a do tego niedrogie. 



Podane z ziemniakami i ulubioną surówką to idealny obiad. 
Najlepsze na ciepło, ale i na zimno smakują równie dobrze. Jako dodatek obiadowy bądź jako samodzielna przekąska.
Koniecznie spróbujcie, bo warto :)


Składniki na około 15-17 kotlecików:
* 10 jajek
* 1/2 szklanki kaszy jaglanej (przed gotowaniem)
* 1 surowe jajko
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól do smaku
* bułka tarta do panierki
* olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzone oskubać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę pod zimną i gorącą wodą, aby pozbyć się smaku goryczy. Do garnka wlać 1 i 1/2 szklanki wody, wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę, co chwilę mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzoną kaszę dodać do utartych jajek. Dodać surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki i sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszać.
Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, lekko je spłaszczyć. Obtoczyć każdy w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...