poniedziałek, 11 grudnia 2017

PIERŚ Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWO-KETCHUPOWEJ

Zapewne nie raz macie ten problem: mam pierś z kurczaka, ale co z niej na obiad? 
Dziś mam dla Was propozycję na smacznie przyrządzoną pierś drobiową. Pieczona w piekarniku, w pysznej marynacie ostro- słodkiej. Mięso jest przepyszne, kruche, delikatne. Idealne na obiad, kolację albo pokrojone w plasterki na kanapki. Koniecznie musicie spróbować ;)



Składniki:
* 1 kg piersi z kurczaka
* 3 łyżki miodu płynnego
* 3 łyżki musztardy sarepskiej
* 3 łyżki ketchupu łagodnego
* 4-5 łyżek oleju
* sól
* 1 łyżeczka tymianku suszonego (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
W misce wymieszać miód z musztardą, olejem i ketchupem. Dodać przyprawy i ponownie wymieszać. Do marynaty dodać mięsa, wymieszać by mięso było pokryte marynatą. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. 
Piekarnik nagrzać do 170'C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć mięso. Piec około 40-45 minut. Po około 25 minutach mięso odwrócić na drugą stronę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...