poniedziałek, 29 stycznia 2018

CHURROS- IDEALNY PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK

Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. 
Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego kubek gorącej czekolady do picia ;)




Składniki:
* 4 jajka
* 190 g mąki pszennej
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżki cukru
* 50 g masła
* 250 ml mleka
* cukier puder do posypania
* olej do smażenia

Wykonanie:
Do garnka wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić.
Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem.
W garnku rozgrzać olej (nie może być ani za zimny ani za gorący, bo wtedy churrosy będą się za szybko piekły).
Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie "gwiazdy" przełożyć ciasto. Wyciskać małe kawałki bezpośrednio na rozgrzany olej. Jeśli kawałki ciasta same nie odpadają można po wyciśnięciu odpowiedniej długości odciąć ciasto nożyczkami. Smażyć churrosy około 1,5 minuty z każdej strony. Wyciągać je przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy. 
Schłodzone posypać cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Jeśli do gorącego mleka wsypiesz mąkę to się gluty porobią....coś mi tu nie pasuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma się zrobić jeden wielki "glut", jak na ciasto parzone. Potem wszystko jeszcze jest zmiksowane z jajkami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...