poniedziałek, 8 stycznia 2018

RYBA W ZALEWIE POMIDOROWO- OCTOWEJ

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś kolejna propozycja, tym razem w zalewie pomidorowo- octowej. Idealna na Wigilię, sylwestra, na imprezy karnawałowe lub tak po prostu bez okazji :) Najlepiej smakuje po około 2 dniach "leżakowania" w lodówce.  Tak przygotowaną rybę można również zamknąć w słoiki, wystarczy zalać gorącą zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut. 
Ryba jest pyszna, słodko- kwaśna. Moja rodzinka zajada się nią zawsze z apetytem ;)



Składniki:
* 700 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
* mąka do obtoczenia
* przyprawa do ryb (użyłam Skworcu)
* 2 cebule
* olej do smażenia
* sól i pieprz do smaku 
* 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
Na zalewę:
* 1 litr wody
* kilka ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* kilka listków laurowych (użyłam Skworcu)
* 3-4 łyżki cukru
* 1/4 szklanki octu
* sól do smaku

Wykonanie:
Filety rybne pokroić na kawałki, posypać solą i przyprawą do ryby. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 
Cebule pokroić w półplasterki zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy i chwilę poddusić.
Zalewa:  Wszystkie składniki zalewy za wyjątkiem octu zagotować. Dodać do zalewy podduszoną cebulę z przecierem pomidorowym, wymieszać. Dodać ocet, wymieszać. 
Upieczone filety ryb układać w misce warstwami na przemian z cebulą z zalewy. Na końcu całość zalać zalewą. Wstawić do lodówki, aby tam "leżakowała" do przegryzienia smaków :)









1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...