niedziela, 18 marca 2018

SZYBKIE, KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM

Pyszne ciasto, do wykonania dosłownie w kilka chwil. Czas przygotowania i pieczenia zajął mi łącznie 45 minut. Chyba wszyscy lubimy proste rozwiązania, a takie właśnie jest to ciasto. Przygotowałam je dosłownie w potrzebie chwili. Do rozkrojenia nadaje się praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. 
Ciasto jest kruche, nie za słodkie i bardzo dobre. Polecam :)



Składniki:
* 200 g masła
* 1/4 szklanki cukru
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 2 żółtka
* szczypta soli
* dżem- smak dowolny (u mnie dżem truskawkowy niskosłodzony firmy Stovit)
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Ze wszystkich składników (prócz dżemu i cukru pudru) zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (jedna większa i jedna mniejsza). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie blacha wymiar 20 na 20 cm, ale można użyć większej, wtedy ciasto wyjdzie ciut niższe). Większą część ciasta wyłożyć na dno blachy, na to wysmarować warstwę dżemu. Na wierzch zrobić kruszonkę w mniejszej części ciasta (kawałki ciasta rozkruszałam palcami, można też ścierać ciasto na tarce o dużych oczkach).
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec ciasto około 30-35 minut, aż z wierzchu uzyska złoty kolor. Ciasto posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...