NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM

Naleśniki na słodko z twarogiem dodatkowo zapiekane w sosie budyniowym to pyszne i bardzo sycące danie. Prosty sposób na podanie naleśników inaczej. Uwielbiam naleśniki i mogłabym je jeść bez końca a te zapiekane to takie urozmaicenie od tradycyjnych naleśników. Idealny pomysł na piątkowy bezmięsny obiad. 



Składniki na naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka

* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni).

Składniki na twaróg:
* 500 g twarogu półtłustego (można użyć twarogu z wiaderka)
* 2 żółtka
* 4 łyżeczki cukru waniliowego
* 4 łyżeczki cukru
* ewentualne dodatki, w moim przypadku rodzynki

Wykonanie:
Twaróg przemielić przez maszynkę (chyba, że używacie gotowego z wiaderka to nie trzeba), dodać żółtko, cukier waniliowy i cukier, dokładnie wymieszać i gotowe :)

Składniki na sos budyniowy:
* 3/4 szklanki mleka
* 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
* 2 jajka
* łyżka cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wykonanie:
Składniki na budyń włożyć do miski, wymieszać razem trzepaczką.

Na każdy naleśnik nałożyć na środku twaróg. Naleśniki zawijać jak na krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut. 
Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową.
Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy.

Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem i polałam konfiturą z wiśni Stovit.





1 komentarz:

  1. Wow,zapiekane naleśniki- to jest cudowne :)

    ttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)