poniedziałek, 23 lipca 2018

CIASTO "KOKOSOWA DAMA"

Pyszne ciasto na każdą okazję. Biszkopt+ krem budyniowy z kokosem a całość przełamuje kwaśny posmak konfitury porzeczkowej. Zarówno mężowi jak i gościom bardzo smakowało. 
Przygotowanie tego ciasta może i nie należy do najszybszych, jednak jest tego warte. Polecam :)




Składniki na biszkopt:
* 5 jajek w temperaturze pokojowej
* 3/4 szklanka mąki pszennej tortowej
* 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. 



Składniki na krem budyniowy z kokosem:
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 500 ml mleka
* 6 łyżek cukru
* 250 g masła w temperaturze pokojowej


* 1 szklanka wiórków kokosowych (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
W garnku zagotować 300 ml mleka z cukrem. Pozostałe 200 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniu. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wystudzić. Miękkie masło w temperaturze pokojowej utrzeć na gładką masę i stopniowo dodawać po jednej łyżce budyniu. Miksować aż powstanie jednolita masa kremu. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 


Dodatkowo: 
* konfitura porzeczkowa (użyłam Stovit)
* wiórki kokosowe do posypania na wierzch

Jeden płat biszkoptu włożyć do blachy, w której był pieczony. Biszkopt wysmarować konfiturą porzeczkową. Na wierzch wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. To wszystko zakryć drugim płatem biszkoptu. Na końcu wysmarować resztę kremy. Całość na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...