DESER NA ZIMNO Z JOGURTU GRECKIEGO Z MUSEM JEŻYNOWYM

Pyszny lekki, deserek z jogurtu greckiego z musem z jeżyn to idealne połączenie smaków. Nie za słodki jogurt  i kwaskowaty mus. Szybko, prosto i smacznie a goście zachwyceni (to najważniejsze) ;) W moim domu takie deserki są bardzo lubiane, doskonałe w upalne dni.



Składniki na mus:
* około 300 g świeżych jeżyn
* cukier puder do smaku
* 2 łyżeczki żelatyny

Jeżyny rozgnieść widelcem, umieścić w garnku, podgrzać lekko dodając cukier puder do smaku (ilość zależy od kwaskowatości jeżyn). Żelatynę namoczyć w 7-8 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by stała się płynna. Płynną żelatynę dodać do jeżyn i wymieszać.
Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dno wylać przygotowany mus. Formę wstawić do lodówki, na czas by mus stwardniał.

Składniki na masę jogurtową:
* 700 g jogurtu greckiego
* 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki żelatyny

Jogurt grecki wymieszać mikserem z ekstraktem waniliowym i cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 10 łyżeczkach wody, gdy napęcznieje podgrzać ją by była płynna. Dodać żelatynę do jogurtu, wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na mus z jeżyn. 
Na wierzch wcisnąć paluszki francuskie Brześć.
Foremkę z deserem wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć deser z foremki, zdjąć z niego folię.







2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)