sobota, 6 października 2018

KRUCHE RURKI ZE ŚMIETANĄ

Pyszne, kruche rurki. Co prawda ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zaręczam, że warto. Doskonałe jako dodatek do kawki lub na imprezach okolicznościowych. W moim domu znikają ekspresowo, kuszą zarówno wyglądem jak i smakiem.
Do ich przygotowania wcale nie potrzebne są specjalne foremki, wystarczy zwykły papier zawinąć w cienki rulonik i owinąć go folią aluminiową. A takie domowe foremki tak samo jak i te ze sklepu są wielorazowego użytku. 





Składniki na około 30 rurek:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła

* 1 jajko
* szczypta soli
* brązowy cukier do obtaczania
Na nadzienie:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm. Paskami owijamy foremki do rurek, zaczynając od cieńszej strony i nakładając na siebie delikatnie warstwy. Ważne, by nie nawijać pasków do końca foremki, by mieć potem możliwość zdjąć upieczoną rurkę z foremki. Każdą rurkę obtoczyć w cukrze.
Pic w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut. Przestudzone rurki zdjąć z foremki.
Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem.
Zimne rurki nadziewać ubitą śmietaną.
Rurki najlepiej nadziewać w krótkim czasie przed podaniem, przechowywać w lodówce.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...