sobota, 1 grudnia 2018

DOMOWY KAJMAK

Pyszny domowy kajmak. Wiem, że w sklepie można kupić gotową puszkę masy kajmakowej. Kolejnym sposobem jest gotowanie puszki mleka skondensowanego słodzonego przez 2-3 godziny, jednak dla mnie najlepszy jest taki domowy z mleka, cukru i masła. Przygotowanie nie jest pracochłonne, jednak wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto ;)



Składniki:
* 1 litr mleka
* 1,5 szklanki cukru
* 150 g masła

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier. Gotować wszystko na małym ogniu około 3 godzin, co jakiś czas przemieszać. Masę trzeba ciągle kontrolować, aby się nie zważyła albo cukier się nie skrystalizował. Po tych 3 godzinach masa powinna być już bardzo gęsta (jeśli nie należy ją dłużej gotować). Pod koniec gotowania dodać pokrojone na małe kawałki masło i mieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Przestudzona masa jest gotowa do użycia.






5 komentarzy:

  1. Jak nie bylo niczego a moja mama chciala dzieciom zrobic przyjemnosc to gotowala karmel. Wspomnienie z dziecinstwa.Pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Ideę na łatwiznę i szybkość i kupuję.
    Ale pamiętam z dawien dawn, kiedy takowe się gotowało...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja rozpuszczam dobre cukierki - krówki (duuuużo krówek) w niewielkiej ilości śmietanki i też dodaję pod koniec masło - efekt ten sam, ale o ileż krócej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...