Ciastka są miękkie i puszyste w środku, polane lukrem. Przyznam, że podczas pieczenia najlepiej jest otworzyć okno, ponieważ dość intensywnie udziela się zapach amoniaku, jednak kiedy ciastka wystygną jest już słabo wyczuwalny a ciastka smakują jak z cukierni :)
Składniki na około 20 amerykanów:
* 1 szklanka mleka
* 120 g masła
* pół kg mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* pół kg mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 2 łyżeczki amoniaku
* 2 łyżeczki amoniaku
Na lukier:
* cukier puder
* woda
* kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Masło rozpuścić. W misce wymieszać mleko z całymi jajkami. Następnie wsypać cukier i amoniak, wymieszać. Kolejno wsypać mąkę, dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu wlać przestudzone, rozpuszczone masło, wszystko dobrze wymieszać mikserem.
Piekarnik nagrzać do 180'C.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po łyżce ciasta w dość dużych odstępach, bo ciastka sporo urosną. Piec je około 15 minut.
Ostudzone ciastka polukrować na płaskiej stronie.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Gdzie mogę kupić amoniak?
OdpowiedzUsuńAmoniak powinien być dostępny każdym sklepie spożywczym na półkach gdzie proszki do pieczenia, sody i inne :)
Usuń