piątek, 4 stycznia 2019

SERNIK Z ROSĄ

Przepyszny sernik na kruchym spodzie i bezą na wierzchu. A skąd nazwa "sernik z rosą"? To za sprawą kropelek, które magicznie wytwarzają się na bezie po jej upieczeniu. Sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Jest kremowy, delikatny, lekki, aksamitny. Za każdym razem, kiedy tylko go upiekę znika w ekspresowym tempie :)



Składniki na dużą prostokątną blachę:
Kruche ciasto:
* 250 g mąki
* 150 g masła
* pół szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut.

Masa serowa:
* 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu Wieluń "Mój ulubiony")
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 budynie śmietankowe
* 2 szklanki mleka
* pół szklanki oleju 

Wykonanie:
2 jajka i 4 żółtka utrzeć z dodatkiem cukru na na puszystą masę. Następnie dodać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 2 proszki budyniowe i wlać olej, wymieszać. Kolejno zmniejszyć obroty miksera do minimum i mieszając dodawać na zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników. 
Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia sernika przygotować piankę bezową.
Po upieczeniu sernika piekarnik zmniejszyć do 150'C.

Pianka bezowa:
* 6 białek
* 1 szklanka drobnego cukru
* szczypta soli

Wykonanie:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę, mieszając dalej stopniowo dodawać cukier. Ubijać około 5-6 minut aż w pianie nie będą wyczuwalne grudki cukru.
Pianę wyłożyć na upieczony, gorący sernik. Można zrobić wzór, falę na pianie przy pomocy widelca.
Piec wszystko razem około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150'C. 
Sernik od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Po około pół godziny powinny wytwarzać się pierwsze kropelki rosy. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...