KAJMAK Z PUSZKI

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis jak zrobić domowy kajmak, wtedy tez otrzymałam od Was wiele wiadomości z Waszymi przepisami na kajmak. Pisaliście też, że gotujecie mleko słodzone w puszce. Znam też ten sposób i sama dość często go stosuję, dlatego też postanowiłam przygotować Wam ten szybki post jak zrobić taki kajmak. Tak naprawdę ciężko nazwać to przepisem, gotowanie zajmuje trochę czasu, jednak w tym czasie można zrobić wiele innych rzeczy w domu a puszka gotuje się sama ;) Prawdę mówiąc wolę ugotować sobie puszkę niż kupować gotowy kajmak, który bardzo często jest według mnie zbyt rzadki.



Potrzebne będzie:
* puszka mleka skondensowanego słodzonego
* garnek
* woda (tyle by puszka była nią pokryta)

Puszkę mleka wstawić do garnka, zalać wodą tak, by puszka była nią pokryta. Wstawić na palnik grzewczy, kiedy woda zacznie się gotować zmniejszyć Palnik do minimum i gotować od tego czasu 2 godziny.
Po tym czasie puszkę wyjąć z wody i wystudzić (nie otwierać puszki jeszcze gorącej!!!).






2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)