niedziela, 28 kwietnia 2019

WANILIOWA KASZA MANNA NA MLEKU Z JAGODAMI

Kasza manna z jagodami to moje smaki z dzieciństwa. Uwielbiałam ją na śniadanie czy podwieczorek. Teraz bardzo często przygotowuję ją dla mojej córki, bo i ona ją uwielbia. 
Zazwyczaj podaję ją z jagodami, ale też z malinami, posypaną cynamonem albo tak po prostu bez niczego. Kiedy trwa sezon jagodowy to najczęściej zamrażam porcje jagód albo robię kompoty jagodowe i poza sezonem są w sam raz ;) Moje zapasy już się kończą i z niecierpliwością wyczekuję na kolejny wysyp jagód ;)




Składniki na 2 porcje:
* 1,5 szklanki mleka (szklanka pojemności 250ml)
* 6-7 łyżek kaszy manny (użyłam kaszę manną orkiszową Radix- bis
* szczypta soli
* 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
* około 1 szklanki jagód świeżych lub mrożonych (zamiast jagód świeżych można użyć kompotu z jagód)
* 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:
Do rondelka wlać mleko, wsypać sól i cukier waniliowy, wstawić na palnik grzewczy, podgrzać. Do letniego już mleka wsypać kaszę manną i przy pomocy trzepaczki mieszać mleko z kaszą ciągle ją gotując, aby nie powstały grudki. Ugotowaną kaszę przelać do miseczek. 
Do drugiego rondelka wsypać jagody i cukier. Podgrzewać na małym ogniu co chwilę mieszając, aby jagody puściły trochę soku.
Tak przygotowanym sokiem z jagodami polać kasze manną.





Polecam także zapiekaną kaszę manną z malinami (przepis tutaj).



Zapraszam wszystkich serdecznie do polubienia mojego fanpage Zrób to smacznie oraz do obserwacji mojego profilu na Instagramie (#zrobtosmacznie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...