PLACKI Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

Dziś usłyszałam od córki takie zapytanie: "mamo jestem głodna, zrobisz mi placki?". Spojrzałam do szafki i już wiedziałam, że będą szybkie placki z mąki kukurydzianej. Dosłownie 20 minut i były gotowe. Wyszły przepyszne, pulchne, nie za słodkie, więc postanowiłyśmy posmarować je dżemem, aby było bardziej słodko. Można również zjeść je bez niczego albo posypać cukrem pudrem. U nas placki zniknęły ekspresowo ;)



Składniki na około 15 placków:
* 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (użyłam Radix-bis)
* 1 szklanka mleka
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru
* olej do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na placki umieścić w misce, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylewać łyżką porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.

Placki podałam z dżemem z aronii, wiśni i malin Bartfan.






7 komentarzy:

  1. Coś proporcje chyba nie takie 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co poszło nie tak? U mnie placki udane, więc proporcje są dobre :)

      Usuń
  2. Właśnie takiego prostego przepisu szukałem, mam mnóstwo mąki kukurydzianej.. Będę testował, dziękuję. 😁

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłem, weszły bardzo dobre, 10 Szt, dodałem trochę więcej mleka bo ciasto strasznie gęste... Ale ogólnie bardzo dobre z drzemem jak delicje😁

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)