PIECZONE ŻEBERKA W MIODOWEJ GLAZURZE

Przepis na żeberka jest bardzo prosty, a mięso po upieczeniu jest przepyszne, aromatyczne i soczyste z lekką nutą słodyczy i pikanterii. To wszystko za sprawą dodanego do marynaty miodu i ostrej papryki. Kolejnym plusem jest to, że mięso tak naprawdę wystarczy tylko zamarynować a potem włożyć do piekarnika, cała reszta "robi" się już sama. Prawdziwa uczta. Tak przygotowane żeberka można podać zarówno na obiad jak i kolację. Polecam :)




Składniki:
* około 700 g żeberek wieprzowych 
* pół szklanki oleju
* 1 płaska łyżeczka papryki mielonej ostrej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka przyprawy do żeberek (użyłam Skworcu)
* 3 łyżeczki miodu
* pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki.
W misce wymieszać olej z miodem i przyprawami. Włożyć żeberka i wszystko wymieszać tak, aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Żeberka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 40 minut, przykryte folią aluminiową. Następnie zdjąć foli i piec jeszcze 15- 20 minut.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)