ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ ORZECHOWĄ

Najlepsze, puszyste rogaliki z masą orzechową w środku a na wierzchu polane polewą z białej czekolady. Po prostu rozpływają się w ustach. Przepis na nie jest bardzo prosty a ich przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest trudne, mimo tego, że nie należą do najszybszych. To doskonała okazja do wspólnej zabawy z dziećmi w kuchni. 



Składniki na ciasto drożdżowe:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru 

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę.
Ciasto jest gotowe.

Dodatkowo:
* 1 puszka masy orzechowej (użyłam Helio)
* 1 opakowanie białej polewy (użyłam Helio)
* 1 jajko do posmarowania na wierzchu rogalików

Ciasto podzielić na niewielkie porcje i rozwałkować dość cienko. Pokroić na równe trójkąty. Na każdy położyć na brzegu trochę masy orzechowej (bądź dowolnego innego nadzienia) i zwinąć formując rogaliki. Odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175'C ok. 15-20 min.
Gotową polewę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, polać rogaliki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)