sobota, 8 lutego 2020

FAWORKI Z SERKIEM MASCARPONE

Już niedługo tłusty czwartek, jedni pieką pączki inni zaś faworki. A co powiecie na prosty i szybki przepis na faworki z dodatkiem serka mascarpone? Mega chrupiące, lekkie i delikatne. Ich przygotowanie tak samo jak i pieczenie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo ciasta nie trzeba ani chłodzić w lodówce, ani też mocno wybijać wałkiem. Jeśli jeszcze nie próbowaliście faworków z mascarpone to polecam :)



Składniki:
* 300 g mąki pszennej
* 250 g serka mascarpone
* 4 żółta
* 1 łyżka octu
* szczypta soli
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka, serek mascarpone, ocet i sól. Zagnieść ciasto. Drewnianym wałkiem bić ciasto kilka razy, po to, aby wtłoczyć w nie powietrze. Ciasto podzielić na 2 części, Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto bardzo cienko, na grubość około 2 mm. Następnie przy pomocy noża lub radełka wycinać paski szerokości koło 2- 3 cm. Następnie paski przeciąć w poprzek, aby miały długość około 6-7 cm. Każdy pasek delikatnie naciąć w środku i przełożyć przez niego jeden koniec.
W garnku rozgrzać olej, nie może być ani za zimny, ani zbyt gorący. Partiami wkładać faworki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wyciągać je na ręcznik papierowy a następnie przekładać do miski. Schłodzone posypać cukrem pudrem.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...