BABKA DROŻDŻOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ

Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowy wypiek na Wielkanoc. Jedni dodają do niej rodzynki, inni orzechy, a jeszcze inni nie dodają do niej nic. Moja wersja jest wzbogacona o mieszankę keksową. Babka z tego przepisu jest pyszna, pulchna, miękka i wilgotna, a co najważniejsze długo zachowuje swoją świeżość. U kogo w domu babka będzie gościła na świątecznym stole? Bo u mnie będzie na pewno :)



Składniki:
* 500 g mąki pszennej
* 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży suchych
* 90 g cukru
* 250 ml mleka
* 5 żółtek
* 100 g masła
* 150 g mieszanki keksowej (użyłam Helio)

Wykonanie:
Do miski rozkruszyć drożdże (wsypać suche), dodać łyżeczkę cukru. Mleko zagrzać, by było ciepłe, połowę mleka wlać do miski z drożdżami i cukrem, dobrze wymieszać łyżką. Dodać jedną łyżkę mąki i ponownie zamieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować.
Kiedy zaczyn podrośnie należy dodać do niego pozostałe składniki (masło trzeba prędzej rozpuścić). Ciasto drożdżowe dobrze wyrobić dłonią lub za pomocą robota. Na końcu wsypać mieszankę keksową, wymieszać. Formę do babki lub keksówkę wysmarować masłem, przełożyć ciasto, zakryć ścierką i odstawić, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Piekarnik nagrzać do 180'C, wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika i piec babkę około 40 minut.
Przestudzoną babkę można polać lukrem wykonanym z cukru pudru i wody lub soku z cytryny. Ja swoją babkę polałam gotową polewą z białej czekolady Helio.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)