GULASZ Z SERC KURCZAKA Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ

Gulasz z serc kurczaka to pyszny obiad. Najczęściej podaję go z kaszą lub ryżem. A jeśli mam więcej czasu to pobawię się z kopytkami albo kluskami śląskimi. Serca drobiowe mają swoich zwolenników, ale też i przeciwników. Ja je uwielbiam i przyznam, że nawet takie gotowane tylko w osolonej wodzie mi smakują, a gulasz to już prawdziwy raj dla mojego podniebienia :)

Składniki:
* około 500 g serc z kurczaka
* 2 średnie marchewki
* pół puszki groszku konserwowego (użyłam Orzech)
* 3 większe płaty papryki konserwowej
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki majeranku suszonego
* sól i pieprz do smaku
* około 700 ml wody

Wykonanie:
Serca oczyścić, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę konserwową pokroić w większą kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę razem z sercami. Następnie wsypać majeranek, wymieszać. Wsypać mąkę, wymieszać. Kolejno dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz groszku konserwowego), wlać wodę, wszystko dobrze wymieszać i zagotować. Gdy gulasz zacznie się gotować zmniejszyć palnik grzewczy do minimum i tak wolno gotować gulasz około 30 minut (aż warzywa i mięso zmięknie). Na samym końcu dodać groszek, doprawić do smaku, wymieszać.









4 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)