TORT CZEKOLADOWY

Tort czekoladowy wręcz rozpływa się w ustach, to prawdziwa uczta dla fanów czekolady. Biszkopt, krem czekoladowy, drip czekoladowy a całość udekorowana czekoladowymi słodkościami. Ale żeby nie było aż tak słodko to jedna warstwa kremu jest malinowa. Tort idealny na urodziny, imieniny i wszystkie inne okazje. 
Składniki na biszkopt o średnicy 18 cm:
* 4 jajka
* 100 g cukru
* 100 g mąki pszennej

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i dalej ubijać mikserem do czasu, aż nie będą w pianie wyczuwalne grudki cukru. Dodać żółtka jaj, wymieszać mikserem. Mąkę przesiać przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 
Piekarnik nagrzać do 170'C, ciasto przelać do okrągłej blachy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt około 30-35 minut. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem czekoladowy:
* 600 ml śmietany kremówki 36%
* 500 g czekolady mlecznej
* 240 g serka mascarpone

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę wlać do garnka, podgrzać. Wsypać połamaną na kostki czekoladę, podgrzewać całość do rozpuszczenia się czekolady. Co chwilę mieszając by na dnie śmietana się nie przypalała.
Śmietanę z czekoladą wystudzić, garnek zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia masę przełożyć do miski, dodać serek mascarpone. Całość wymieszać mikserem przez około 3-4 minuty (tyle czasu powinno wystarczyć, by krem się połączył z serkiem mascarpone i stał się puszysty).
Taka ilość kremu wystarczy do 1 przełożenia tortu, wykończenia wiechu i boku o średnicy 18 cm.

Krem malinowy:
* 600 g malin (użyłam mrożonych)
* kilka kropel soku z cytryny
* cukier (ilość należy dopasować do smaku)
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki żelatyny
* 1/3 szklanki wody
* 250 g serka mascarpone

Wykonanie:
Maliny wsypać do garnka, wsypać cukier, dodać sok z cytryny, całość gotować na małym ogniu co chwilę mieszając do czasu aż z malin zrobi się "ciapka".
Tak przygotowane maliny przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek malin w kremie. Odciśnięty miąższ malinowy wraz z sokiem przełożyć ponownie do garnka, włączyć palnik grzewczy, aby maliny się podgrzały.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, wlać to do malin. wymieszać. Garnek zdjąć z palnika grzewczego.
Żelatynę wsypać do szklanki z wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, należy ją podgrzać, by stała się płynna. Tak płynną żelatynę wlać do masy malinowej, wymieszać. Garnek odstawić, by całość całkowicie się wystudziła a nawet zaczęła lekko tężeć. 
Do tężejącej frużeliny malinowej dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem na jednolity krem.

Drip czekoladowy:
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g śmietany kremówki

Wykonanie:
Do garnka połamać czekoladę na kostki, wlać śmietanę. Podgrzewać całość, aby czekolada się rozpuściła co chwilę mieszając. Drip czekoladowy należy dobrze wystudzić.

Dodatkowo:
* woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu
* czekoladowe batoniki do dekoracji (u mnie były to: czekoladowe kulki, czekolada mleczna batoniki milky way, kinder bueno i kit kat, rurki waflowe z nadzieniem czekoladowym)

Wykonanie całego tortu:
Na podkładzie posmarować odrobinę kremu, położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopt wyłożyć warstwę kremu, wyrównać. Położyć drugi blat biszkoptu, nasączyć i na to położyć krem malinowy, wyrównać wierzch. Na górę położyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć. Na górze i boku tortu wysmarować krem czekoladowy, wyrównać i wygładzić zarówno górę jak i bok. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby się schłodził.
Schłodzony tort wyjąć z lodówki. Drip czekoladowy (również zimny) przelać do woreczka cukierniczego, nożem obciąć końcówkę woreczka (dziurka nie powinna być za duża). Na wierzchu, po brzegu tortu wyciskać z woreczka drip czekoladowy tak, aby lekko spływał po boku tworząc efekt sopelków. Wierzch tortu udekorować czekoladowymi słodkościami.
Tort przełożyć do pudełka i przechowywać go w lodówce.








4 komentarze:

  1. Na pierwszy placek dajemy tylko krem, przykrywany drugim plackiem. Nasaczamy dodajemy maliny i dodajemy krem? Czy na pierwszy placek tez mozna dodac maliny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomiędzy pierwszym a drugim blatem biszkoptu jest krem czekoladowy a pomiędzy drugim a trzecim jest krem malinowy :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)