ROSÓŁ Z LANYMI KLUSECZKAMI

Rosół to zapewne obowiązkowe danie na niedzielę w wielu polskich domach. A jeszcze z domowym makaronem to już poezja. Jednak jeśli nie mam czasu lub chęci (tak tak, leń czasem i mnie dopada) na przygotowanie makaronu to rosołek podaję też z lanymi kluskami. Takie kluseczki przygotowane są dosłownie w kilka chwil a rosół z lanymi kluseczkami smakuje wybornie. A z czym w Waszych domach podajecie rosół?
Składniki na rosół z lanymi kluseczkami:
* 2-3 uda z kurczaka
* 2 marchewki
* korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera
* kawałek zielonej części pora
* 1 cebula
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* około 2-2,5 litra wody
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
Lane kluski:
* 2 jajka
* pół szklanki mąki pszennej

Wykonanie:
Do garnka włożyć kawałki mięsa, dodać obrane warzywa, kawałek pora, ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę opalić nad gazem, dodać do garnka. Całość zalać wodą, garnek zakryć pokrywką, zagotować. Gdy rosół zacznie się gotować zmniejszyć palnik grzewczy do minimum, wsypać sól i pieprz czarny mielony i tak rosół powinien wolno pyrkać pod przykryciem około 2 godziny. Po upływie tego czasu ewentualnie rosół doprawić do smaku.
W miseczce rozklepać całe jajka, wsypać mąkę i robrze wymieszać ciasto rózgą kuchenną, aby nie było grudek.
Do gotującego się rosołu (ja rosół najpierw przelewam przez sitko, aby pozbyć się mięsa i warzyw, lubię jak rosół jest czysty) wlewać bardzo cienkim strumieniem powoli ciasto na kluski z miski. Po chwili rosół zamieszać, gotować z kluskami około 1 minuty.
Rosół podawać z pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)