ROLADKI Z KARKÓWKI NADZIEWANE KAPUSTĄ KISZONĄ I PIECZARKAMI

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad to dziś polecam Wam roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami. Pyszne, aromatyczne, mięso jest kruche, a całość wprost rozpływa się w ustach. Danie to idealnie pasuje na rodzinny obiad. Całość duszona w sosie własnym, dzięki temu powstaje również przepyszny sos do ziemniaków.
Składniki na roladki z karkówki nadziewane kapustą kiszoną i pieczarkami:
* 6 plastrów karkówki o grubości około 1 cm
* około 350 g kapusty kiszonej
* 5-6 większych pieczarek
* 1 łyżka masła
* 600 ml wody
* sól 
* pieprz czarny mielony
* 3 liście laurowe
* 5 ziarenek ziela angielskiego
* opcjonalnie pół szklanki wody wymieszane z 2 łyżkami mąki pszennej
* olej do smażenia

Wykonanie:
Plastry karkówki rozbić bardzo cienko przy pomocy tłuczka do mięsa, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę kiszoną drobno poszatkować.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki. Następnie do pieczarek dodać kapustę kiszoną i podsmażać całość około 10-15 minut co chwilę mieszając. Na końcu doprawić solą i pieprzem. 
Na rozbite mięso kłaść na środku po łyżce (jeśli duże mięso to 2 łyżki) kapusty kiszonej. Zawijać roladki. Można wbić wykałaczki, aby mięso się nie rozwaliło podczas smażenia.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladki z każdej strony, następnie przełożyć je do garnka. Na patelnię, na której smażyło się mięso (nie wylewać oleju) wlać wodę, całość zagotować i wlać do garnka z roladami. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Jeśli pozostała kapusta kiszona z nadzienia również można ją dodać do garnka. Całość dusić na małym ogniu około 50-60 minut. Sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)