RACUCHY NA MAŚLANCE (BEZ DROŻDŻY)

Racuchy na maślance bez drożdży przygotowane są w kilka chwil. Są bardzo puszyste i smaczne, posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą. Idealne aby zapakować je w pudełko i podarować dziecku do szkoły lub zabrać ze sobą na piknik czy rodzinny spacer. Uwielbiane przez dzieci na śniadanie lub podwieczorek a przyznam, że i ja sama uwielbiam takie racuszki :)

Składniki na racuchy na maślance (bez drożdży):
* około 400 g mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli
* 500 ml maślanki
* 2 jajka
* olej do smażenia

Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek.
Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po łyżce stołowej ciasta na jeden placek. Smażyć na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)