TŁUCZONE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ POSYPANE KOPERKIEM

Tłuczone ziemniaki z kiełbasą i cebulą posypane koperkiem to doskonały obiad na upalne dni. Do tego maślanka, kefir lub zsiadłe mleko, sadzone jajko i ulubiona surówka. Dla mnie taki obiad to wspomnienie mojego dzieciństwa. Przy takim obiedzie pracy jest niewiele a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Jestem pewna, że wielu z Was zna tak przygotowane ziemniaki. U mnie w domu mówiło się na to "sztampane ziemniaki" albo "sztamp bulwy" ;) A jak to jest u Was?
Składniki na tłuczone ziemniaki z kiełbasą i cebulą posypane koperkiem:
* około 2 kg ziemniaków
* 1 cebula
* 3 kiełbasy typu Śląska
* koperek do posypania
* odrobina oleju
* 3 łyżki masła

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejszą kostkę. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę również pokroić w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć razem kiełbasę z cebulą.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, zlać je z wody. Do garnka dodać przesmażoną kiełbasę i cebulę, dodać masło. Całość ugnieść tłuczkiem do mięsa.
Po nałożeniu ziemniaków na talerz na wierzch posypać posiekany świeży koperek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)