CHŁODNIK JAGODOWY Z NALEŚNIKOWYM MAKARONEM

Na krzaczkach pojawiają się już jagody, więc to doskonała okazja, by przygotować chłodnik jagodowy z naleśnikowym makaronem. Idealne rozwiązanie jako zimny posiłek w upalne dni. Doskonale orzeźwia, syci i smakuje wyśmienicie. Chłodnik jagodowy można podać również z tradycyjnym makaronem, jednak ja wybrałam jego alternatywę i podałam z pokrojonymi w paski naleśnikami. Oj to było dobre :)
Chłodnik jagodowy z naleśnikowym makaronem- składniki:
* 300 g świeżych jagód
* 150 ml wody
* 400 g jogurtu naturalnego
* 1 łyżka miodu
* wyciśnięty sok z połowy cytryny
* kilka listków świeżej mięty
* 4-5 naleśników

Wykonanie:
Jagody umieścić w kielichu blendera, wlać wodę, całość zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do garnka, dodać miód i sok z cytryny. Całość gotować 4-5 minut. Odstawić do przestudzenia. 
Po wystudzeniu dodać jogurt naturalny, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej lub blendera.
Chłodnik schłodzić w lodówce. W między czasie każdego naleśnika zwinąć w rulon, kroić w cienkie paski.
Zimny chłodnik przelać do miski, na wierzchu ułożyć naleśnikowy makaron. 
Można posypać świeżą miętę.

Przepis na naleśniki--> kliknij tutaj






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)