KRUCHE CIASTECZKA Z PATELNI

Słyszeliście o ciastkach z patelni? Tak, tak kruche ciasteczka z patelni upieczone są w zaledwie kilka minut i nie potrzebny jest do nich piekarnik. Jest to rewelacyjny sposób na pyszne, kruche, aromatyczne ciastka, które można urozmaicać na wiele sposobów. Wystarczy do ciasta dodać rodzynki, wiórki kokosowe, migdały, czekoladę, wlać kilka kropel ulubionego aromatu i za każdy razem wyjdzie inny smak ciastek. 
Kruche ciasteczka z patelni- składniki na około 40 ciastek:
* 330 g (około 2 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
* 100 g cukru
* półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 125 g masła
* opcjonalnie dodatki typu aromat zapachowy, rodzynki, wiórki kokosowe...

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Przy pomocy dłoni lub robota z odpowiednią końcówką wyrobić kruche ciasto. W przypadku dodania dodatków należy wsypać je na samym końcu po wyrobieniu ciasta i jeszcze raz je wymieszać, aby wszystko się połączyło.
Na stolnicę podsypaną mąką wyjąć wyrobione ciasto. Rozwałkować je przy pomocy wałka na grubość około 0,5 cm. Foremką do ciastek lub szklanką wykrawać ciasteczka.
Patelnię rozgrzać. Na suchej patelni układać wycięte ciastka w niewielkiej od siebie odległości. Patelnia powinna być minimalnie nagrzana, aby ciastka się z zewnątrz nie przypaliły. Smażyć ciastka na suchej patelni po około 1,5-2 minuty z każdej strony.






2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)