ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Najlepszy przepis na rogaliki drożdżowe z jabłkami. Są pyszne, puszyste, pełne jabłek, idealne na 2 śniadanie, podwieczorek lub do popołudniowej kawki. Doskonale smakują od razu po upieczeniu, ale też przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku swoją świeżość zachowują bardzo długo. Co Wam tu będę dużo pisać, po prostu musicie spróbować. A ja zabieram kilka rogalików drożdżowych w pudełko i ruszam z córką na spacer ;)


Rogaliki drożdżowe z jabłkami- składniki na około 48 rogalików:
* 600 g mąki pszennej
* 35 drożdży świeżych
* 1 jajko
* 6 łyżek cukru
* szczypta soli
* 250 ml mleka
* 3 łyżki roztopionego masła

Nadzienie:
* kilka łyżeczek prażonych jabłek ze słoika

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru, dodać ciepłe (NIE GORĄCE!!!) mleko, 3 łyżki mąki i wszystko porządnie wymieszać. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, sól i pozostały cukier, zagnieść ciasto lub wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego. Dobrze zagniecione odstawić w ciepłe miejsce , aby podwoiło swoją objętość.
Na stolnicę podsypaną odrobiną mąki wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić je na 6 części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt koła. Przy pomocy radełka z każdego koła wykroić 8 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta położyć łyżeczkę jabłek. Zawinąć rogaliki. Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie, ponieważ rogaliki urosną podczas pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec rogaliki około 20 minut. 
Przestudzone rogaliki można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody lub posypać cukrem pudrem.

Polecam także:








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)