ZUPA Z DORSZA Z NUTĄ PAPRYKI CHILI

Jeśli znudziły się Wam wszystkie zupy, które dotychczas gotowaliście, znudziły się Wam też ryby smażone w panierce to dziś proponuję pyszne połączenie. Zupa z dorsza z nutą papryki chili to aromatyczne, rozgrzewające i sycące danie, które robi się z zaledwie kilku składników. Przyznam, że ta zupa to też odkrycie dla mnie. Kiedyś jadłam podobną zupę w restauracji, tak mi smakowała, że sama postanowiłam odtworzyć ten smak. Metodą prób i błędów w końcu mi się udało, teraz już wiem, że tą zupę będę częściej gotowała.


Zupa z dorsza z nutą papryki chili- składniki:
* 200 g filetu z dorsza
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* 500 ml bulionu warzywnego
* 100 g passaty pomidorowej
* 1 czerwona papryka
* 1 papryczka chili
* 150 ml mleczka kokosowego
* sól i pieprz czarny mielony do smaku
* olej do smażenia

Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Podsmażyć cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dalej wszystko razem podsmażyć. Paprykę czerwoną pokroić w małą kostkę, dodać do garnka. Dalej wszystko razem przesmażyć. Wlać do garnka bulion, passatę pomidorową oraz pokrojoną w plasterki paprykę chili. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 10 minut. Kolejno wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Na końcu do zupy dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza. Gotować pod przykryciem 5-6 minut. Wyłączyć palnik grzewczy pod garnkiem. Zupę odstawić na około 10 minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)