* 5 jajek
* 3/4 szklanki cukru
* szczypta soli
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka mąki
* 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i miksować aż do utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Robiłam dzisiaj z bardzo podobnego przepis tylko dodałam 3/4 szkl. mąki pszennej i 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej i trochę mniej cukru.
OdpowiedzUsuńoj tak przepisów na biszkopt jest sporo :) ja z tego przepisu korzystam jak chcę biszkopt tylko jako spód ciasta :)
Usuń