Do wykonania panierki wykorzystałam płatki kukurydziane Corn Flakes firmy Lubella.
Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* sól, pieprz, ulubione przyprawy
* 1 jajko
* płatki kukurydziane
* bułka tarta
* odrobina oleju
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić solą, pieprzem i przyprawami, wymieszać. Odstawić na około 1 godzinę.
Płatki kukurydziane rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać do miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce.
Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie w panierce w płatków i bułki tartej, dociskać aby mięso dobrze obkleiło się płatkami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, lekko podsmażyć kawałki mięsa w panierce z obu stron. Następnie podsmażone mięso wykładać na blachę wyłożoną folią spożywczą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150'C. Piec po około 15-20 minut z obu stron.
Muszą być naprawdę chrupiące <3
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
ooo tak :) pyszne i chrupiące :)
Usuń