Składniki:
* 5-6 filetów śledziowych a'la matjas
* 2 cebule
*4 łyżki octu
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 cebule
*4 łyżki octu
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* około 3/4 szklanki wody
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka cukru
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka cukru
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* garść rodzynek
* pieprz do smaku
Wykonanie:
* pieprz do smaku
Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać.
Tak przygotowane danie przełożyć do miski lub słoika i przechowywać w lodówce około 24 godzin, aby wszystko się przegryzło.
Jeśli śledzi to tylko z nutą słodyczy :)
OdpowiedzUsuń