Składniki:
* 2 większe bataty (moje po obraniu miały około 700g)
* 1 cebula
* 1 ząbek czosnku
* około 1 litra rosołu
* 2 łyżki oleju
* opcjonalnie śmietana do dekoracji
* groszki ptysiowe na wierzch (użyłam Brześć)
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Bataty obrać, pokroić w niedużą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone bataty, wszystko razem podsmażać na średnio rozgrzanym palniku grzewczym około 7-8 minut, co chwilę mieszając. Na koniec wlać rosół (wlać najpierw około 800 ml, w razie potrzeby dolać pozostałe 200ml), całość gotować około 10 minut (do czasu aż bataty zmiękną).
Tak ugotowaną zupę zmiksować przy pomocy blendera na krem.
Przed podaniem na wierzchu dać kleks śmietany i kilka groszków ptysiowych.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuń