CHLEB PSZENNO- ŻYTNI Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi jest miękki, puszysty i delikatny. Jak już Wam wcześniej wspominałam, od pewnego czasu staram się co drugi bądź trzeci dzień sama piec chleb lub bułki. Czasem piekę z przepisów, które są już na blogu. Jednak kiedy piekę coś nowego to staram się od razu zrobić zdjęcia i podać Wam przepis. Dziś przygotowałam mały bochenek chleba z mąki pszennej i żytniej, do środka dodałam siemię lniane i ziarna słonecznika, a wierzch posypałam płatkami owsianymi. Chleb wyszedł obłędny i od razu na śniadanie zjedliśmy niemal połowę ;) Uwielbiam domowe pieczywo, pracy z tym tyle co nic a efekt i zapach w  domu jest cudowny :)

Składniki na chleb pszenno- żytni z płatkami owsianymi (keksówka 25x10 cm):
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka mąki żytniej
* 3/4 szklanki letniej wody
* 1 łyżeczka cukru
* 25 g świeżych drożdży
* pół łyżeczki soli
* 1/3 szklanki siemienia lnianego
* 1/3 szklanki ziaren słonecznika
* 1/3 szklanki płatków owsianych

Wykonanie:
Do misy robota pokruszyć drożdże, wsypać cukier i 1/4 szklanki letniej wody. Całość wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać płaską łyżkę mąki, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aby zaczyn zaczął pracować. 
Po tym czasie wsypać do misy obie mąki, sól, wlać pozostałe 1/2 szklanki wody, wsypać siemię lniane i ziarna słonecznika. Do robota przymocować hak do ciasta drożdżowego. Dobrze wymieszać ciasto. Ponownie zakryć misę i odstawić ciasto na godzinę, aby urosło i podwoiło swoją objętość. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, kiedy ciasto urośnie, przełożyć je od razu z miski do formy. Wierzch posypać płatkami owsianymi. Formę ponownie zakryć odstawić na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 190'C. Piec chleb około 40 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z formy, studzić na kratce (ja zawsze kratkę kładę nad zlew, wtedy chleb dobrze odparuje z dołu i z góry).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger