DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Jak już Wam ostatnio pisałam, mój etap na drożdżowe wypieki nadal trwa. Tym razem popiekłam drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Pyszne, mięciutkie, puszyste bułeczki na słodko z wierzchu obficie posypane kruszonką. Oj jakie to było pyszne, o czym świadczy to, że drożdżówki zniknęły w mgnieniu oka ze stołu. Idealne są na drugie śniadanie, bądź przekąskę w czasie szkolnej przerwy lub przerwy w pracy. 


Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką- składniki na około 8 drożdżówek:
* 500 g mąki pszennej
* 3 łyżki cukru
* 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
* 220 ml mleka
* 80 g masła
* 1 jajko
* pół płaskiej łyżeczki soli

Kruszonka:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Dodatkowo:
* około 24 sztuk śliwek (na jedną drożdżówkę użyłam 3 śliwki)
* cukier puder
* kilka łyżek wody
* 1/3 szklanki mleka do posmarowania wierzchu drożdżówek

Wykonanie:
Do miski wsypać suche drożdże (świeże drożdże pokruszyć), łyżeczkę cukru, wymieszać. Następnie wlać 150 ml letniego mleka, wymieszać, by drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, delikatnie wyrobić, następnie podzielić na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulę i dość mocna ją spłaszczyć. Przy pomocy dna szklanki zrobić wgłębienie na środku każdego drożdżowego placka. Pozostawić ciasto pod przykryciem na około 15 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę.
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe).
Wyrośnięte drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do każdego wgłębienia w cieście drożdżowym włożyć po kilka połówek śliwek, boki ciasta wysmarować mlekiem przy pomocy silikonowego pędzelka. Wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 180'C, piec drożdżówki około 20 minut.
Przestudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.




1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)